Knut Fosslia – spelemann og felemaker

Denne artikkelen ble først publisert i «Under Norefjell -tidsskrift for Sigdal, Eggedal og Krødsherad»: http://www.undernorefjell.com/. Gjengitt med tillatelse fra redaktøren.

Utgangspunktet for denne artikkelen er ei fele som Gunnar Runn nå eier, men som trolig også har tilhørt hans far storspellemannen Anton Runn. Nå er det en slektning, 11-åringen Ole Petter Hagen som bruker fela. Etter det som blir sagt, skal fela være riktig god etter at den har vært til reparasjon hos Viken på Fagernes. Knut Fingarsen Fossilen f 1816, g. 1841 m. Ragne Halgrimsdtr. Enderud, de bodde i Haugen u. Enderud til de reiste til Amerika i 1848. Knut Fosslien var, etter det mange kan fortelle, en merkelig mann. Det går mange sagn og historier om han, mange av disse er å finne i A. Mørchs Krødsherad b.II og III.

Knut Fossilen gjorde mange forsøk og eksprimenter med felebygginga. Truls Ørpen skriver om han:

Han prøvde seg ikkje så lite som felemaker og gjorde mange felur. Han prøvde seg fram for å finne det beste. Han var svært nøye med veden. I lokket måtte han ha gran, gran som lygna hadde vøri nede i. I sargen bruka døm selje og til bånn mest or eller bjørk. Det var om å gjøra å fã høgt mål i døm. Han gjorde derfor felune sine ganske store. Ei hette »Rugtynna», om ho tok ei heil tynne rug er vel uvisst, men stor var ho, fortalte Anders Vinna. »Ho let så sterkt at døm kunne høre ‘o hall-mila».

Det finns att ei av Knut sine feler i Krødsherad. Den var hos Anders Aslesen pä nere-Skinnes. Stor var ho, og i bånn hadde Knut sett ein lapp med denne innskrifta: »Partepiano er mit navn, den ska ingen gjøra skam».

Anders Skinnes fikk ein målar Pettersen til å blenkje ho oppatt. Han hadde ingen greie på åssen et slik arbeid skulle gjøras. Han skrapa likegodt heile fela, måla og lakkerte ho og skreiv Anders’ navn med gullbokstavar i bånn. Ho vart sjølsagt øylagt. Knut for til Amerika i 1851, Han prøva seg med felemakerarbeid der au, men fekk det ikkje te, det var ikkje rette veden. Han laga ei fele av messing, men du veit læte vart fælt».

Fosslife1a fra 1846. (foto Frode Hansen.)

Truls Ørpen skriver at Knut reiste til Amerika i 1851. Knut og hans familie finnes ikke i utvandrer -listene fra Krødsherad, men i en av Sigdalslagets årbøker står det at han kom til Amerika i 1848, og at han blei g. 2. gang der med Anne Kittilsdtr. Ørpen i 1849. Da Truls skrev dette var han nok heller ikke klar over den fela som er nevnt innledningsvis her. Nå kan det tenkes at fela var på handel, slik at Ørpen ikke fikk sporet den opp. PÅ en lapp inni fela står det: »Denne Fiol er laget til Uhrmager Bjørn Jensen Braaten 1846. K. Haugen.

 

Øverst: Fele av den gamle typen, laget av Jakob Torgersen Mobråtan (Skinnemoen) i Sigdal i 1851. (eier: Ottar Halstenrud) (Foto Tor Kornstad)

Under: Fosslifela fra 1846.(foto: Frode Hansen)

Urmaker Bjørn Jensen budde i Skasetbråtan u. Sandum. I disse åra budde Knut Fossilen i Haugen (u Enderud) og i den tida var det vanlig å ta etternavn etter det stedet de bodde på. Fela er, sett forfra, ganske lik de felene Helland begynte â lage 10- 15 år seinere. Høgda på sargen er også lik den Helland brukte. Forskjellen fra Hellands modell ligger først og fremst i at fela til Knut Fosslien (Haugen) er mye »rundere» i lokk og bunn. Det er godt »mål» i fela, og ved første øyekast skiller den seg, som sagt, ikke mye fra Hellands feler. Allikevel er det forskjeller nok til å mene at lappen inni fela er riktig, noe også Viken mener. Dermed kan vi anta at kryllingen Knut Fossilen laga ei (kansje flere?) »moderne» hardingfele 10- 15 år før HeLland. Vi må da legge til at Knut Fossliens fele fra 1846 ikke fikk noen betydning for utviklinga av hardingfelene — den utviklinga har Helland æren av. Vi kan ikke følge denne fela igjennom alle år, vi vet ikke hvordan den kom fra Skasetbråtan til Runn, kansje noen av leserne veit noe om dette?

 Fosslife1a fra 1846. (foto Frode Hansen.)

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s