Et notat som gir nye opplysninger om når Olav Sataslåtten tok til som spelemann

I 1956 hadde den tidligere mesterdanseren Svein Nestegard frå Hol og spelemannen Olav Sataslåtten ein samankomst, der Nestegard skreiv ned ein forteljing frå Sataslåtten om den gongen i på Torpo i 1904 då Sataslåtten spelte og Svein Nestegard dansa. Historien er i seg seg et vitnesbyrd om hvilken innovativ og dristig hallingdanser Svein Nestegard var, men den gir samtidig opplysninger om Sataslåttens tidligste kjente offentlig opptreden. Fram til nå har en gått ut fra at den tidligst kjente opptredenen med Sataslåtten var i forbindelse med syttende mai-toget på Sundre, der han går fremst i toget sammen med spelemennene Ola O Strand og Ola A Øino, trolig rundt 1910 eller opp til et par år før. Denne notisen, bevart av Hans Nestegards datter Grethe Nestegard, daterer Sataslåttens første opptreden til 1904:

«Den tid du Svein var butikkgut på Torpo, ikring 1904, då var du i jolehelgi med på ein dansarfest hjå H. Moen og der gjorde du eit karstykke som eg ikkje har sett maken til korkje førr eller seinare: Du tok ei separatorkasse, som er ca 30X60 cm i tverrmål, og sette mitt fram på golvet, steig upp på kassa og gjorde eit stemplakast upp i himlingen og kom med føto likt ned att på kassa». Fortelt av felespelar Olav Sataslaatten 1956».

Samtidig introduserer Sataslåtten «Skripalåtten» på et Hallingstadband med følgende: «Då eg var ung so spelte eg denna låtten (Skripalåtten), og då var han Svein Nestegard tilstades»

Sataslåtten, født 1891, hadde i liket med Sevat Sataøen «Skripalåtten» fra Ola A Strand. Strand drev Vangensmia i Ål. Vangensmia brant i 1903, og Ola A Strand dro direkte til Amerika for å bygge opp igjen økonomien samme året. Det er åpenbart at Sataslåtten må ha lært Skripalåtten og spel av Ola A Strand før 1903, siden han i følge Svein Nestegards notis spilte den i 1904. Frem til nå har en gått ut fra at Sataslåtten begynte å spille hardingfele i femtenårsalderen, men notatet til Svein Nestegard gjør det mulig å tidfeste spelinga hans til å ha startet i alle fall før 1903, og trolig før Sataslåtten var fylt 11 år.

Om han spilte på en dansetilstelning i 1904, og det for selveste Svein Nestegard, må han ha vært god allerede på den tid, og ingen spelemann blir såpass god bare i løpet av ett år. En må derfor gå ut fra at Sataslåtten var en god spelemann noen år før 1904. Dette er logisk, hvis han skulle ha fått audiens for låttelæring hos selveste Ola A Strand, spelemmannen som var avholdt av legender som Kristiane Lund, Arne Bjørndal, Torkjell Haugerud og Truls Ørpen. Siden Strand dro til Amerika for andre gang i 1903, og Sataslåtten lærte Skripalåtten av Strand, må Sataslåtten ha vært en noe av en spelemann før 1903, i alle fall et særs dugande spelemannsemne. Det er naturlig derfor å anta at han tok opp fela rundt 1901 på det seneste, altså i tiårsalderen.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s