Trekskjærer, felemaker og spelemann Berdines Kaland femten år i Nes i Hallingdal 1905-1920.


Berdines Kaland på utstilling i Bergen 1898

Treskjæreren, spelemannen og felemakeren Berdines Kaland  (1878-1955)  fra Ulvik i Hardanger var et fenomen i norsk treskjærerkunst. Han skar i tre fra 4 årsalder, med profesjonelt tilsnitt allerede i barnealder, og han ble elev av den kjente treskjæreren Lars Kinsarvik bare 15 år gammel.  Han fikk førstepremie på utstilling allerede i 1899. Kaland traff sin tilkommende, Gunhild Domholt (1880-1944) på Nes i Hallingdal, og bodde der i 15 år.


Gunhild og Berdines med datteren Bergljot 1905

Da Berdines kom til Nes like etter århundreskiftet var han mest sannsynlig invitert dit av ungdomslaget. Han var da en etablert treskjærer med offentlig anerkjennelse. Han var allerede da en dyktig spelemann, og var dermed en populær gjest i ungdomslaget. Der var der han traff Gunhild Domholt. De ble gift i 1903. Gunhild var datter av Rangdi f Eiklid og Henrik Domholt.


Familien Kalands hus på Nes

Henrik var skredder og rosemaler. Berdines ble raskt frontfigur i kulturlivet i Nes. Han hadde nær forbimndlse med Sven Moren og Hulda Garborg, i tillegg til Magnus Dagestad.

I Christiania samarbeidet han med med Gunnar Røstad. Kaland hadde verksted i Pilestredet. Han utførte en mengde treskjærerarbeider av ekstremt høy kvalitet, men dessverre er det relativt få av disse som er her i landet nå. En mengde ble kjøpt  opp særlig av engelske turister. Han fikk gullmedaljer på en rekke utstillinger


I 1915 med barna Bergljot og Liv

Kaland var dyktig spelemann også, som læremesteren Kinsarvik. Kaland spilte på feler han hadde lagd selv. Kaland laget noen få hardingfeler, og ei som han laget i 1896 bar han seinere med seg overalt hvor han var. Ved pauser i skjærearbeidet  var det gjerne en slått på fela som ble avkoplingen. Den har samme kvinnehode som han skar til Røstadfelene, og han brukte materialer fra den gamle Kinsarvikkirken i lokket. Ola Mosafinn på Voss sa at han aldri hadde spilt på ei fele som var så jamn på alle strengene som denne. Kaland var temmelig god spelemann — han hadde lært av Ola Mosafinn og Sjur Helgeland — og på en fest vekslet han med selveste Ola Håstadbø å spille til dans. Han laget også noen slåtter.


Fele laget i 1896

I 1920 ble Gunhild og Berdines skilt, og han flyttet fra Nesbyen. Han studerte arkitektur ved NTH, og var aktiv i folkemusikkmiljøet i byen i fem år. Han dro så til Lyngen i Troms som lærer, hvor han var i tre år. Han fikk flere studiestipend til opphold i utlandet, bla a til Roma, Firenze og Paris. Han gikk på British Academy of Arts, det internasjonale akademiet i Roma, i to år.

kaland dagestad

Bilde: Magnus Dagestad med hardingfele, Berdines Kaland, Dagestad, Brita B. 
og Hatlebakk, Magna. 1938. Eier:Voss Folkemuseum

kaland røstad 1919 no 94
Kalands arbeid på Røstadfele nr 94 1919 

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s