Det var Herleik Kvanneberg som spelte på brudlaupsgildet på Nestegard umkring 1907

Takket være denne artikkelen skrevet av Embrik Skøro, kan vi med sikkerhet fastlå at spelemannen på dette bildet er Herleik Kvanneberg:

nestegard kvanneberg

«Det var da det sokalla „Fjøllmannalaget» fra Bjørgvin fekk tilskipa eit hallingdalsgjestebod på Nestegard (sumaren 1907?). Alt skulde vera på gamal, god bygdevis med kjellarmann til skjenkja rundt i digre ølskåler. Gjestebodslyden kring langbordet, duka av full-ladde stettefat med lefse og smør og brød, og so øltankaren og trøysi til å slå upp i skåli, som drykk attåt suvlet. Spelemannen skulde syta for den andelege utkoma med å  draga upp brureslåtten burt i høgsætekroken.

Dei kom på stølen til han (Kvanneberg) ein dag i juli, desse fjøllmannskarane frå Bjørgvin, hadde gjenge over fra Steinbergdalen og nådde um kvelden Sveingardbotn, der Kvanneberg’n dreiv ei turisthytte, kjende nok til at han var god, gamal bygdespelemann. Og det var ikkje bøn um anna, han måtte love å verta med nedover til bygdi og spela i gildet. Endå han var annsam, hadde ymist ågring med både reinen og sin eigen stølstyr laut han setja alt til side og fylgja. Hallingdølen burde havt bilete frå dette gjestebodslaget upp i Nestegardstunet med Herleik Kvanneberg som spelemann i midten, gamle klokkkar Reinton som fyretalsmann fremst i lina, og so den drustelegee lyden i sine brikjande bunader. Eit kulturbilete av rang for bygdi og dalen. Vestmennene vart reint forbina over spelet hans Herleik».  (utdrag)

Kilde: «Helsing frå’n Fjellkall : Embrikk Skøros skrifter i utvalg», Leidal, Bjørg, 2001. Foto: Nasjonalbiblioteket. Bildet er også bevart i Hol bygdearkiv.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s