Konsertanmeldelse Myllarguten Moss 1849

Laurvik den 10de april. Møllarguten gav igaar aftes i vort theater sin forhen annoncerede koncert for aldeles fuldt hus, og da alle billetter tidlig igaar formiddag allerede vare opkjøbte, maatte saaledes en stor del vende tomhændede tilbage fra hans logis efter forgæves bestræbelser for at erholde billetter endog til høiere pris end den annoncerede.

Hans spil retfærdiggjorde fuldkommen de lovtaler man fra forskjellige kanter har seet om ham, og hvad skulle vi sige om dette vildspil, dette drømmeri på hardangerfelen, disse gripende fantasier fra Norges afsidesliggende fjelddale, den kraft, virtuositet og eiendommelige smag som han udvikler, disse herlige dobbelttonepassager, der ville henrykke en Mozart, disse høist originale hallinger og springdandse, disse slaatter, rene hjemlandstoner, som, «baade ere luur og lok og hel buskap med klingende bjelder oppe i. Snart er det lutter løb og triller, og tonerne hagle saa tæt paa hinanden, at øret neppe kan følge dem, snart falder han ligesom hen og aander sig ud i klage.» Dog kort sagt, det hele er et talende bevis paa hvad geniet, selv i en raa eller lidet dannet tilstand, formaaer at frembringe».

Fra Moss Tilskuer 18.04.1849. Transkripsjon: Olav Sataslåtten d.y., som har opphavsretten til denne.

myllarguten moss 1

myllarguten moss 2

 

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s