Ola Dekko spilte i bryllupet til Anne Jøto og Torstein Kleppo i 1894

Kristian T Knutsen skriver i 1974:
«Slik var det den gang

Det var gjestebud på Kleppo i 1894. Torstein giftet seg med Anne Jøto. Hennes bror, Elling, hadde kjørt opp malt, mat og øltønne i god tid før bryllupet. Han sto for skjenkinga sammen med kjellermannen. Ingen mann matte gå helt edru heim, for det Ville ført skam over brudeparet (gjerrige) og ført til bygdesnakk etterpå. Søster til Torstein, Birgit Tufte, var mesterdanseren i gjestebudet. Hun danset best springar med sønnen sin, Ivar 19 år, og flettesnudde så det var en fryd å se. (Birgit Johnson, Duluth, f. 1879).

anne kleppo einset 1920-30 grøvo hol bygdearkiv
Anne Kleppo på Einset en gang mellom 1920 og 1930. Foto: A. Grøvo, Hol bygdearkiv

Asle Nos (Tollefsgard) skrev i brev til Ingebjørg Wathne den 12. januar 1962: «Jeg havde været på Myro med kuene til onkel Ole Strand på Vangen saa jeg stopede der om natten til andre dagen. Da jeg kom på aalmanvegen saa mødte jeg Ola Dekko. Han skulle være spillemann da din moder kjendte saa Dækken, da det mest han de havde til spillemand i gjestebud og andre samveru».

birgit tufte
Birgit Tufte

Ola Amundsson Dekko 27.06. 1858—195 Dekken, Store-Dekken. Foreldre: Amund Olsson Perplass Dekko og Rønnaug Knutsdtr. Dekko.Gm Marte Eiriksdtr. Medhushaugen Dekko 02.01. 1857—1888. Foreldre: Eirik Tolleivsson Rudningen Mehushaugen og Helga Sveinsdtr. Gunhildgard. Gm Kristi Botolvsdtr. Espegard Dekko 22.04. 1856—1940
Foreldre: Botolv Embriksson Espegard og Liv Tolleivsdtr. Bjella. Ola og Marte gifte seg i 1884. Ola vart attgift i 1891 med Kristi.

dekkobilde
Ola Dekko

Han vart kalla “Dekken”. Dekken var ein namngjeten spelemann i heile Hallingdal, og var mykje nytta. Han var snøggtenkt og ordhitten, og har fått eit av musikkroma i kulturhuset oppkalla etter seg Ola heldt stundom dugnad for å få meir jord i Dekko, gjerne i form av steindraging om vintrane. Då kunna det ramle godt på røysane i Dekko, og mykje stein vart flytt på ein dag. Etterpå fekk ungdomen danse medan Dekken let på fela. Barn: Knut Olsson Dekko Myro 29.12. 1885—1964 og Botolv Olsson Dekko 13.11. 1897—1973

anne kleppo
Anne Kleppo

Torstein Kleppo ble gift med Anne Jøto, Aal, i 1894. De ble kjent med hverandre i en barnedåp hos hans søster, Sigrid, da hun og Eilev hadde Nos. De var faddere begge to. Torstein fikk skjøte på nedre Kleppo i 1897 for 2400 kr. og halve kåret. I tillegg skulle hans mor bo på den nedre garden.

torstein kleppo
Torstein Kleppo

Torstein var en driftig bonde og en nevenyttig mann. Han dyrket opp mye jord, bl.a. all innmark som ligger nedenfor husa. Han følte en sterk forpliktelse overfor garden. Den skulle leveres til neste slektsledd i en bedre stand enn han selv overtok den. Stillstand så han på som tilbakegang. Torstein kunne være både skredder, smed, snekker og skomaker, bl.a. lagde han alle Skoa til barna sine. Smieredskapene overtok han etter fetteren sin, Ole Grøtt. Anne var ei driftig bondekone som visste hvordan en gard skulle drives i fjøset og inne. Fjøset var hovedkilden til familenes inntekt. Stellet i huset var av stor betydning i det naturalhushald som da rådde. Dessuten var alle arbeidsfolk i kosten den gang».

Kilder:
Ål bygdebok
Kleppo : Slektsbok. Tillegg: Anne T.Jøtos forfedre, Knutsen, Kristian Torstein 1974.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s