Om Halvor Jørnsson Lid i Teledølen 1926

«Halvor Jørnsson Lid var født i Bø 1862. Han var rikmannssøn, og blev derfor sendt til Oslo til videre utdannelse efter at han hadde gått skolen i sin hjembygd. I Oslo tok han til med å spille tysk fele, og lære noter. Men til dette var han for vill og utålmodig, og kastet snart både felen og notene, Så fikk han hiug til hardingfelen og der fant han sig fort hjemme. De ville, brålynde og stadig skiftende toner — det var noe for hamog lang tid gik det ikke før Halvor Jørnsson Lid blev en navnspurt spillemann.

Han var sammen med Arne Garborg og spilte for dikteren— og ele to fant hverandre ikunsten. Lid var en av de vakreste menn en kunde se. Stor og staut og med et rent billedskjønt ansikt. Men i blodet brant telens vikingarv og hugen hørte eventyret til. Halvors Iæremestre var Hs.og Halvor Flatland fra Bø, begge av ele fremste spillemenn på sin tid —- og begge «Mjølleren»s elever. Desuten besøkte han Leiv Sandsdalen i Seljord og fikk lurt til sig no også der. Engang kom både Lid og Halvor Flatland til Sansdalen. I likhet med de fleste spillemenn på sin tid likte de brennevin, særlig da Lid. Til besøket hadde de med sig en veldig brennevinskagge som de gjemte i skogen ovenfor Sandsdalen. Så var de nede hos Leiv og spilte også op i skogen og tappet sigen flaske av kaggen — og humør og spill blev det natt og dag i den vesle stuen på Sandsdalen. De to blev hos Leiv i 14 dager, men da var kaggen tom, og så var det hjem til Bø igjen.

Lid spilte gjerne i større lag og bryllupper, således engang i et bryllup på Haugerud i Bø. Torkjel Haugerud, den nuværende Norgesmester på hardingfele, var der i laget og satt og lyttet til spillet. Og alt da forstod han sig så godt på tonene at han syntes Lid var den eneste han hadde hørt som virkelig «kunde spille». Haugerud var da 8 år gammel. Og slik var det, at det blev Halvor Jørnson Lid som ga støtet til at Torkjel Haugerud gik inn i nasjonalmusikkens verden. Slåtten «Gullfakse», som T. Haugerud ofte spiller, er minnet efter Lid. Lid spilte også med Fykerud under et bryllup i Bø, men det var stor skilnad på de to. Fykerud hadde sitt eget «selvkomponerte» spill, men Lid hadde «Mølleren»s, der var av en støere og finere musikalsk bygning enn Fykeruds. Det fortelles og, at Fykerud som foruten å være en mesterspillemann og var en «spissbur» hadde klint såpe på felebuen til Lid, resultatet blev da de to skulde spille sammen, at Lid ikke fikk frem en tone — og da likte Fykeruden sig og lo så inderlig godt.

Lid reiste i vel 20-årsalderen over til Amerika, og han kom aldri mer tilbake til Norge. —Da han kom derover raste gullfeberen på det værste og eventyrblodet i Lid drev ham sammen med gullgraverne og inn i gullsøkningens farlige periode. Halvor Jørnsson Lid døde i Minnesota 45 år gammel. Med ham gikk en av «Møllerspillets» merkeligste spillemenn bort. —Men «Møllerspillet» var ikke dermed forbi, det er enda det spill som rår tonen i telens spill den dag i dag».

Transkripsjon ved Olav Sataslåtten. Opphavsrett til denne ved samme.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s