«Gibøens arv. Harald og Eilev Smedal. Teledølen 2. 9. 1926

«Gibø-arven kalles spillet efter Håvard Gibø fra Møsstrand, «Møllerens kollega. Gibø og Møllerspillet går side om side i nasjonalmusikken på haringfele den dag i dag, Vi skal idag nevne endel av de spillemenn som har Gibøens arv. Brødrene Olav, Harald, Gunleik og Eilev Smedal fra Flatdal er et kjent firkløver, under navnet Smedalkarene. Det er særlig Harald og Eilev Smedal som er nådd lengst av de fire. Bestemor til Smedalkarene, Signe Smedal, var søster til Håvard Gibøen. Alle brødrene begynte som små guttunger med haringfelen — og av bestemor fikk de Gibø-arven inn i spillet, for Signe Smedal var sjelden musikalsk og kunde en mengde slåtter.

Seksten år gammel tok Harald Iste premien på felekappleiken i Bø, han var den første av firkløvret som fikk premie. Sytten år gammel drog han til Amerika, og der gjorde han sig fort kjent med Gibøens eiendommelige spill. 1. pr. tok han der han kom — tilslutt gullmedaljen — den høieste utmerkelse en spillemann kan få. Harald Smedal blev leder for Telelaget derover, og driver nu som landmann. Harald er nu i femtiårsalderen, han optrer sjelden offentlig som spillemann nu. Men med gullmedaljen kan han også trygt hviie på sine laurbær.

Eilev Smedal tok Iste premie på felekappleiken i Skien 1903 —da han var 14 år gammel. Han var så liten, at da han sat op på stolen rak ikke føtterne ned til gulvet, så han fikk trampe takten. Blandt dommerne da var den kjente spillemann Halvor Borgen fra Bø. Han løftet guttungen op på henderne efter at han hadde spillt, mens forsamlingen skrek av begeistring. Dette var Eilev Smedals ilddåp.

Siden spilte Eilev Smedal på flere kappleiker og Iste premiene fulgte han og Gibø-arven. 25 år gammel drog han over til Amerika, og var Harald og Gunleik og Olav Smedal kjent for sitt framifrå spill derover —så gjorde ikke den yngste broren skam på navnet. Han fortsatte en tid med å ta Istepremier i Amerika, så tok han gullmedaljen.

Harald og Eilev Smedal, Fykerud og Norgård er de eneste som har tatt gullmedaljen for norsk nasjonal musikk i U.S.A. Men Eilev Smedal var ikke tilfreds med de premier han hadde i Norge og meldte sig til felekappleiken på julbileiumsutstillingen i Oslo 1914. Noen gullmedalje var ikke opstilt til denne kappleik, den høieste var ærespremien — og den tok Eilev Smedal.

«Han spilte så godt som det går an å spille på fele», sa Torkjel Haugerud, som den gang var blandt lytterne. Av dommerne ved denne kappleik, der iblandt kapellmester Halvorsen fikk Eilev Smedal en sålydende uttalelse: «Han er den besste nulevende spillemann på dette instrument». Det var Håvard Gibøens mjuke, kjenslefine toner som her fikk sin rette dom. Eilev Smedal spiller et overlegent spill, han har en verdensmanns sikre og selvstendige optreden, noe slikt som nervøsitet er en ukjent ting for han. Smedal er læge i La Grosse, han er nu 37 år gammel.

Gunleik Smedal har tatt flere premier, således Iste premien på landskappleiken i Oslo 1921. På det store spillestevne i Fergus Falls tok han første prisen.

Olav Smedal er mindre kjent fra felekappleikene i Norge — men i Amerika kan han notere sig adskillige Iste premier.

Smedalkarene er representantene for norsk nasjonal musikk i U.S.A. — en representasjon som Norge har all ære av. De fortjener alle fire full honnør for sin innsats i norsk musikk».

Artikkelen er ikke signert. Transkripsjon og opphavsrett til denne: Olav Sataslåtten

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s