De tidligste skildringene av hallingdans og felespel i Øvre Hallingdal ca 1750-1821

Av Olav Sataslåtten

Den tidligste historien om feletradisjonen i Øvre Hallingdal rommer tre kvinner: Helga Olsdtr. Tufto, Mari Levorsdotter Lå og Guri Aslesdtr. Strand Vangen.

Helga Olsdtr. Tufto var en kjent felespelar fra Hol. I følge Lars Reinton skulle hun ha vært en av de beste. Hun var født ca 1710, og gikk bort en gang mellom 1789 og 1797. Hvis vi går ut fra at Helga Tufto begynte som spelkvinne i en alder av femten til tyve år, var hun aktiv fra ca 1730 og utover. Dette er så langt tilbake vi kan spore spelet i Øvre-Hallingdal.

Hvorvidt Helga Tufto lærte fra eldre spelemenn i Hallingdal er umulig å verifisere pr i dag. Vi vet heller ikke om feletradisjonen generelt er en viderføring av en slåttetradisjon som ble til enten vokalt eller på andre instrumenter.

Den tidligst kjente spelemannen i Ål er Mari Levorsdotter Lå. Hun var født i 1728, og hun døde i 1802. Hun var gift med Torstein Olsson Lå (1728—1812). I bladet NU for 5. april 1904 kaller Anders Mehlum henne “Kari” Lå. Det heter her at hun var en flink felespelar.» Det blir fortalt frå eit samvær på Lå at gjestene masa og ville ha henne til å låte på fela. Mari var høggravid, men sette seg opp i senga og spelte så folk fekk danse. Neste dag var Mari sengeliggjande, og så fødde ho før kvelden kom».

Mari Lå fødte sitt første barn, Ola Torsteinsson 13.01. 1754. Hun fødte sitt niende og siste, Mari Torsteinsdtr. Lå Bråten 20.04. 1772. Vi kan derfor med sikkerhet si at spelet og dansen som er skildret i Nu hendte innenfor tidsrommet 1754 til 1772.

Det er på det rene at Helga Tufto og Mari Lå var aktive som spelkvinner på samme tid.

I Ål bygdebok er også nevnt en tredje spelkvinne som var aktiv i noenlunde samme periode: Guri Aslesdtr. Strand Vangen. Hun ble født 26.12. 1791 og hun gikk bort i 1862. Hun var gift med Lars Aslesson Stave StoreVangen, gnr. 115/5a. I Ål bygdebok heter det: «Guri Aslesdotter, syster deira. g.m. Lars Stave. Ho spelte fele, utan at ein har nærare kjennskap til det. Hun var mor til spelemennene Asle Larsen Øyno, f. 1824 og Asle Larsen Vangen. d.y. f. 1832». Guri Strand var søster til spelemannslegenden Asle-Knut Strand».

At tre av de fem kjente utøverne fele født på 1700-tallet i Øvre Hallingdal er kvinner, er i seg selv svært vesentlige opplysninger, spesielt fordi historien etter den tid knapt nevner kvinnenavn.

Den tyske geologen Carl Friedrich Naumann (1797-1873) foretok i 1821-1822 en geologisk reise i Norge, og kunngjorde sine resultater i Beiträge zur kenntniss Norwegens i 1824. Naumann var den første som inngående beskrev geologien rundt Bergen og Vestlandet. Hans håndkolorerte kart er enestående og illustrerer forbløffende godt forholdene. På vei fra Bergen til Oslo passerte han Ustedalen, Ål og Gol i 1821.

I Ustedalen fikk Naumann oppleve hallingdans utført av hallinger, og dette er dermed den første skildringen av hallingdans i Hallingdal som vi kjenner til.

Teksten er som følger:

«Der Hallingtanz, in seinen leidenschaftlichen Wendungen, in seinen tollkühnen Sprüngen, in seiner Schamanische Raserei erinnerden Begeisterung, kann als eine treue pantomimische Darstellung des Provinzial Charakters gelten, die (wie jede Pantomime) hyperbolisch im Ausdruck ist, und die Extase energischer Affecte in einer fast convulsivischen Mimoplastik ausdruckt».

«Hallingdansen kan med sine lidenskaplege vendinger, dumdristige sprang og sin begeistring som minner om et sjamanistisk raseri, tellende som en sann pantomeaktig fremstilling av den provensielle karakter (som enhver pantomime er), intensivert i uttrykket, utførende ekstasens energiske affekt i en nesten krampaktig mimeutøving». (oversettelse av Olav Sataslåtten, 2016).

Denne artikklen representerer et selvstendig granskingsarbeid, og er opphavsrettslig beskyttet under Creative Commons lisens 4. Dette innebærer at du kan sitere og gjenbruke teksten, men med henvisning til artikkelforfatteren.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s