Asle Vangen frå Ål lærde spel av Myllarguten

av Olav Sataslåtten d.y.

Det var to Asle Vangen, Store–Asle og Vesle–Asle. Store–Asle var den velkjende spelemannen Asle Øino. Han budde  i Øino, eit lite bruk på vestsida tå Strande-fjorden like ved utfaldsoset.

Hans yngre bror, Vesle–Asle, hadde usedvanlig, gode evnu. Han studerte jus i Kristiania, fikk seg jobb i Justisdepartementet, men havna i eit uføre ettersom han vart pressa til å skrive ein fordømmande artikkel om presten Kjeldstrup i ei Oslo-avis på byrja tå 1860-talet, Som ein konsekvens tå dette dro vesle-Asle til Amerika. Ola A Strand skriv i brev til Arne Bjørndal i 1942 at Asle Vangen skal ha vore ein svært god spelemann, men Asle drog altså tidleg til Kristiania.

O.K. Ødegaard har eit lite stykke om Vesle-Asle Vangen i Hallingen hefte 53:

«Asle kom her til landet, indlistet og gik i krigen. Han ble nok ikke længe der; thi han blev syg, og så blev han sendt til et hospital i Prairie du Chien, Wis. Udskreven derfra reiste han til det norske settlement i Clayton county, Iowa. Her var en mængde hallinger, og det lod til, at han trivedes bedst iblandt dem.

Asle var af en stille, indesluttet karakter. Han talte ikke meget; men når han talte, så var det grundigt, og i et pent sprog. Hans violin var hans tro ledsager, og han kunde også behandle den på en mesterlig måde. Derfor var han også velset, hvor han kom; thi der, han var, manglet det ikke på musikk. Jeg sagde ofte til ham, at han burde ud og holde konserter. Men han svarede altid undvigende. Sagen var, han havde ikke tiltro til sig selv, heller ikke foretagsomhed nok til noget sådant. I Oslo var han meget i omgang med Møllarguten, af hvem han udentvil havde lært adskilligt.

Vangen blev lidt underlig af sig en stund. Trak hatten ned over øinen; talte nogen til ham, så svarede han mest med enstavelsesord, søgte helst hen til skogen, altid med fiolinen under armen. Denne melankoli varede omtrent et år; men så blev han nok så bra igjen.

Af og til tog han sig en tur til en søster, han havde, og som boede i Goodhue county, Minn.
Efter at have opholdt sig i længere tid i Clayton county, reiste han til et soldaterhjem i Wisconsin. Her boede han til sin død, der indtraf for nogle år siden».

Bildet er av Gretestugu på Sundre. Asle Vangen er ikke avbildet. 

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s