Bildet av Ola Strand Sumrein i Bjørndalsamlinga er ikke spelemannen Sumbreien som har fått springaren «Sumbreien» oppkalt etter seg

av Olav Sataslåtten d.y.

I Bjørndalsamlingen finnes det et bilde av en Ola Strand Sumrein, merket med kategorien «Spelemann». Det er på det rene at dette ikke er spelemannen Ola Sveinsson Sundbrei Strand 1811—1834, også kjent som Sumbreien, som har fått springaren Sumbreien oppkalt etter seg. For det første er bildet av en eldre kar, og spelemannen Sumbreien døde i en alder av 23 år i 1834, lenge før fotografiapparater var i bruk i Norge.

Bildet er mest sannsynlig av en kar med nøyaktig samme navn, Ola Sveinsson Sundbrei Strand 1826—1896. Han dro til Amerika i 1889. Forvekslingen er nok gjort av Ola A Strand, som i brev til Bjørndal i 1941 angir feil opplysninger om spelemannen Sumbreien, der han skriver at han reiste til Amerika. Ola Sveinsson Sundbrei Strand den yngre 1826—1896 dro til Amerika i 1889. Trolig er vel bildet av Sundbrei Strand den yngre gitt av Ola A Strand til Bjørndal. Det finnes ingen opplysninger om at Sundbrei Strand den yngre skal ha vært spelemann.

ola a strand sumbreiUtsnitt av brevet fra Ola A Strand til Bjørndal, 1941

En kan lese følgende om spelemannen Ola Sveinsson Sundbrei Strand 1811—1834 i Ål bygdebok:
«Ola Sveinsson Sundbrei Strand 11.06. 1811—1834. Foreldre: Svein Syversson Sundbrei og Margit Knutsdtr. Skottebøl. Ola dreiv som hestehandlar. Ein gong Ola var på Kongsbergmarken, vart han for sein med å koma seg innafor byporten om kvelden. Men Ola ville inn att, og greidde å få både seg sjølv og hesten innafor. For dette rabalderet fekk han ei bot på 10 dalar. Ola kunne vera noko uvørden, — ein gong reid han hesten sin på bakføtene under Drammens-marken. Hesten fall over ende og Ola fekk han over seg. Då fekk han ein helseknekk. Ola døydde på handelsferd i Kr.ania hausten 1834. Mellombels gjeld i 1834: 79 spd. Det står at “avdøde sto i innviklede retsforhold”. Ola vart kalla “Sumreien”, han var dessutan ein god spelemann».

Magne Myhren har skrevet følgende om spelemannen Ola Sveinsson Sundbrei Strand 1811—1834 og låtten Sumbreien/Sumrein: «Sumrein». Vanleg i Hallingdal og Valdres. MM. Sumrein, Ole Sveinson Sundbrei, f. 1811, var spelemann og dansar. Han budde oppe ved Strandafjorden i Ål. Knut Skøro, Skøren, var syskenbarnet hans, og han var gift med Anne, syster til Sumbrei’n. Skøren fekk vel elles med seg av låttane som Sumbrei’n let, og kanskje det var han som sette namnet på denne låtten».

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s