«Rjukanfossens spillemand» – Intervju med Knut Dahle gjort av Abel Stefanson, publisert i Nationen 29.06.1921

Det var under en tur i Telemarken for en tid siden, at jeg benyttet anledningen til at hilse paa Rjukanfossens spilemand, den gamle Knut Dale. Høit oppe i aasen ryddet og brutt av myke spillemandsfingre ligger gaarden med vakker utsigt over dalen og Tinnsjøen. Den gamle spillemand sitter ved vinduet, da vi nærmer os gaarden. Det er noget tungsindig og træt over den lutende skikkelse, men det lyser op i det intelligente ansigt, da han ser fremmede, og i samtalens løp blir han rigtig livlig.

Jeg kommer ind paa hans Amerikareise for mange aar siden og med en viss stolthet fortæller han om de mange store personligheter han traf dengang og de mange konserter han holdt blandt nordmændene derover. Og litt efter litt glir samtalen ind paa spillet her hjemme. — Hvem var nu den første spillemand i Norge, Myllargutten eller Lars Fykerud? spør jeg. — Aa, jeg holder mig naa til hvad gamle Knut Luraas sa jeg, sier Knut, og han mente at Nils Rekve paa Voss var den gjæveste. Paa en av sine reiser tii Vestlandet fik Luraas’n høre Rekve’n spille og da han hørte ham, visste han ikke mer om han var spillemand eller ei! — Men Knut Luraas var jo en av de bedste spillemænd paa disse kanter?

— Ja da, baade Haavard Gibøen, Myllargutten og Sandsdalen lærte hos ham. Men Knut, som likte saa godt at holde sig med fela bestandig, hadde slik streng og arbeidsom kjærring, og videre musikalsk var hun vel heller ikke. Engang kom Gibøen til ham midt i slaatonnen og de to satte sig saa ind til at spille. Men da skulde du hørt kjærringa; set slikt, fræste hun. Her er sprakende fine høstveiret og saa sætter begge karene sig ind i stuen og spiller hele dagen! Aa jo, de er jo som oftest noget for sig selv, spillemændene.

— Hvem lærte du at spill» av da, Knut? — Aa det var naa først av bedstefar min, Knut Brynjulfson Sønstaul, det ligger i ætten ser du. Jeg var bare 10 aar gammel, da jeg fik laane fela av ham. Og da han snart efter døde, fik jeg fela. Forresten lærte jeg noget her og noget der. Men da jeg første gang hørte Haavard Gibøen kastet jeg tilside alt hvad jeg tidligere hadde lært og begyndte paa ny. Og da han sidste gang besøkte mig sa han: Ja, naa kan ingen længer høre forskjel paa os, Knut. — Du har vel spillet i mangt et bryllup ogsaa du? — Aa ja, det er ikke frit. Jeg var 16 aar, da jeg første gang spillet til bryllups. Et aar spilte jeg i 45 brylluper og engang spilte jeg til bryllups i 5 døgn i trask. Men det var naa andet liv i Tinn dengang end nu.

— Naa faar du prøve fela litt da. — Aa, jeg er blit saa gammel og stiv nu jeg — Han sitter en stund og gnir de fine magre hænder, finder frem fela, begynder at stemme, og stryker en halling. Men fingrene er ikke rigtig myke og haandleddet for vekt til de smidige bueløp, det gaar ikke rigtig og jeg angrer næsten jeg bad ham. Da gjør han et kast med hodet og stryker en ny slaat og nu er det som om den gamle sammensunkne skikkelse vokser. Der kommer en svak rødme i de bleke kinder og under «Sevliens» ildnende tonestrøm er oldingen igjen storspillemanden med den sælsomme magt i buestrøket og det truende tonevæld fra den gamle vilde tid. Fra denne vilde melodi glir han over i den fine drømmende «Skuldalsbrurislaatten», Telemarkens brudemarsch og «Haugelaatten». Saa lægger han fela fastere op til haken og med funklende øine bøter han sig mot mig og sier: Nu vil jeg spille «Rjukanfossen» for dig.

— Jeg var engang paa hestemarked i Rauland, og da jeg paa hjemveien hvilte ved fossen, var det jeg hørte denne slaatten i fosseduren. Saa griper han buen og en eiendomlig gripende slaat toner ut i rummet. Hidsende, stigende i en skingrende dur som brølet av vandmasserne —saa dyssende bløtt som bølingens græssen paa engen en sommerdag, økende paa ny som selve Rjukan i vaarflommen vild og ubændig. Længe sat jeg i stilheten efter de mægtige strøk og jeg mindes Bjerregaards: «Vildt bruser Rjukanfossen i sit svælg og knuser klippestykket i sin vrede ».

Nu er den gamle spillemand død, men hans navn vil altid leve i norsk nationalmusiks historie. Flere av vore første nulevende spillemænd har været Knut Dales elever og flere av hans slaatter, bl. a. «Rjukanfossen», er optegnet av Grieg, Johan Halvorsen, Torkel Haugerud o. a.

Da jeg nylig igjen besøkte Dale hørte jeg begge sønnesønnerne Johannes og Knut, som nu skal ta slegtsarven op, spille den gamles slaatter og jeg tror nok den gamle Knut hadde været fornøiet, om han hadde hørt dem. Særlig har Johannes, den ældste, som har spilt siden han var en næve stor tilegnet sig bedstefarens færdighet og store slaatterigdom. Han spilte ogsaa for mig sin første og hittil eneste selvstændige komposition «Draumen min», som han laget kort før bedstefarens død. — Jeg sat i stuen og spilte nogen fremmede slaatter jeg hadde hørt i Kristiania. Da syntes jeg pludselig jeg saa bedstefar staa for mig med fela og si: Du behøver ikke at gaa til andre spillemænd for at lære slaatter, for det kan du faa lære av mig. Et par dage senere kom jeg paa den og spilte den for bedstefar, men han hadde aldrig hørt den før. Og saa maa den vel være min da, sier den unge spillemand og lægger fela til haken. Og gjennem det lavloftede bjelkerum toner en fin og sjælfuld melodi som en drøm ut i den lyse sommernat.
—-Abel Stefanson

Transkripsjon: Olav Sataslåtten

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s