«Ola å Nils Rekkvæ» av Knut Bjørgaas, publisert i «Or gommol ti. 3 : Tao Voss å strond’ne, 1942

«Dai va brøri, han Gaml-Ola å han Nils, å spele-mennu va dai baoe. Han Ola hadde lært spela tao huldafolkjæ, han, å va maistarspelar radt. Da va ain dai kadla Mylnargut’n so va hjao’an å lær’e. Han og skje vetta sliku torspelar.

Han va mo dai so laogù ute i ufreæ, han Ola. Ai gong skulde han ha spelt aot konga, men dao va dar nukku skjelma so hadde gjort’an drukkjinn, so da va ingjæ graia pao’an.

Da va ai gong dar va ain laik i Prestgaræ pao Vangjæ. Han Ola va gammadlil dao å hadde kje spelt i lòg pao aldre so lengje, so da va mykkje tao ungdommæ so inkje hadde haurt’an. Han gjekk burt te spelaræ å spire um han skje fao laona felo elte, å da fekk «an. Dao va dar mangje so tok te fnyste å lou, dai saogu den gamle vilde te spela. Men da va gut so fekk læte i felo! Dar vatt inkje lengje bia før da vatt slutt pao fnysingjæ! Dar strøymde in so mykkje folk, dar laut flaire kara te skua ifrao so han fekk komma ut. So sto han pao Likhaugjæ å spelte, å folkje skara seg um’an — da va so dan støste kjyrkjealmugje. Slikt spel hadde kje nikkin haurt. Da va ingjinn so kunde fao slikt maol i felo so han, å so va da nett da sama ka fela han tok.

Nai eg minnist ikkje um han Ola, men han Nils hugs’eg godt. Han va elte yngre, han. Han og va gòu spelar. Eg minnist han spelte pao forstemt ai gong; men slik læte ha kje e g haurt. Han kasta bògjinn uti luktæ å snudd’an rundt, å so va’an nepao felo attu, å felo ho let lika godt um bògjinn va uppifrao. Korlais han fekk da te, va umoelæ te sjao.

Han vatt so ørande gammadlu. Han for å tuska å spelte. so va’an komminn te Savnanga, å dar vat’an laokù å døe. Han liggù endao pao kjyrkjegaræ pao Ådland.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s